Esmee Meeuwisse
Ik help mijn moeder omdat ik wil dat ze energie overhoudt en dat ze zich goed voelt. Ik hoop dat ze daar blij mee is; ik weet bijna zeker dat dit zo is.
Esmee Meeuwisse

Esmee Meeuwisse is elf jaar oud. Ze zit op basisschool Sancta Maria. Zo jong als ze is zorgt ze voor haar moeder die MS heeft.

Hulp verlenen thuis

Mijn moeder heeft soms hele goede en soms hele slechte dagen. Ik help haar iedere dag. Als ze zich niet lekker voelt zit ze op de bank en vraagt mij of ze iets te drinken mag. Dan zet ik thee voor haar. We hebben een quooker kraan, dat is handig.  Soms laat ik in de middag onze hond Emma uit. Die gaat iedere dinsdag mee naar opa en oma in Hoogerheide. Wij, mijn vader, moeder, mijn zus en ik gaan daar naartoe voor het avondeten. Het evenwicht van mijn moeder is niet zo goed. Als het ’s winters glad is en ze moet iets uit de schuur hebben, dan haal ik dat voor haar.

Zelfstandig

Zolang ik weet heeft mijn moeder MS. Ik ben eraan gewend dat zij die ziekte heeft en ook aan het heel vroeg zelfstandig zijn. Toen ik in groep 3 zat ging ik al alleen naar school. Mijn moeder kon me niet wegbrengen en mijn vader moest werken. Behalve op donderdag, dan werkte hij thuis en kon het wel. Mijn moeder kan moeilijk lopen en het gaat slecht met haar evenwicht. Ze heeft daar geen hulpmiddelen voor. Nu is ze met de gemeente in overleg of ze een aangepaste elektrische rolstoel kan krijgen. Die is erg prijzig.

Het druk hebben

Het meeste help ik haar bij allerlei dingen in het huishouden. Eerst hielp ik haar ook bij het eten maken maar dat doet nu mijn vader. Mijn moeder vraagt mij regelmatig om haar te helpen. Ik heb er niet altijd zin in maar ik doe het wel. Ik moet van mezelf weleens in actie komen, anders zit ik ook alleen maar in mijn stoel. Ik heb best wel een druk leven. Ik heb een krantenwijk, ik doe aan sport, heb mijn huiswerk en presentaties voor school. Iedere dag is er wel wat.

Samen met Steunpunt Mantelzorg

Door mijn moeder ben ik bij het Steunpunt Mantelzorg gekomen. Ik had momenten dat ik in mezelf zat. Mijn moeder heeft Eline opgebeld. Ik heb met haar een afspraak gehad. Daarna zijn er meerdere gesprekken gekomen. Een ervan was een gesprek met ons drieën. Ik heb ook meegedaan aan groepsactiviteiten: een speurtocht in het bos, cup cakes en taart bakken, vogelhuisjes maken. De activiteiten waaraan ik meed deed vond ik heel erg leuk! Ik vind het fijn om met andere kinderen te praten die ook een vader of moeder hebben met een bepaalde ziekte. Hoe het thuis is hou ik meestal voor mezelf. Ik heb niet het gevoel dat mijn klasgenoten mij zullen begrijpen. Bij de groepsactiviteiten is dat wel het geval. Ik help mijn moeder omdat ik wil dat ze energie overhoudt en dat ze zich goed voelt. Ik hoop dat ze daar blij mee is; ik weet bijna zeker dat dit zo is.