- Cursussen
Contact
Adresgegevens
Mantelzorg Bergen op ZoomJacob Obrechtlaan 5
4611 AP Bergen op Zoom
T. 0164 - 29 94 91
In Nederland kunnen mantelzorgers in bepaalde gevallen aanspraak maken op een vergoeding of ondersteuning. De gemeente waar de zorgvrager woont, is verantwoordelijk voor het verstrekken van deze vergoedingen. Het kan gaan om een financiële vergoeding, zoals een mantelzorgcompliment of een persoonsgebonden budget (PGB). Daarnaast kunnen mantelzorgers gebruikmaken van andere regelingen, zoals respijtzorg (tijdelijke overname van zorgtaken) en ondersteuning bij zorgtaken.
Mantelzorg is een vorm van onbetaalde zorg die vrijwillig en niet verplicht is. Het ontstaat vaak vanuit een speciale band met een naaste en een natuurlijke verantwoordelijkheid om voor die persoon te zorgen. Het is een persoonlijke en waardevolle bijdrage aan het welzijn en de ondersteuning van een geliefde.
Als mantelzorger die ook werkt, zijn er verschillende verlofregelingen waar je gebruik van kunt maken. Deze omvatten calamiteitenverlof, kortdurend zorgverlof en langdurend verlof. Deze verlofregelingen zijn bedoeld om werkende mantelzorgers de mogelijkheid te geven om tijd vrij te nemen om voor hun naasten te zorgen, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor hun baan of inkomen.
Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je iemand om je heen hebt die zorg nodig heeft, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij de Mantelzorg Berge op Zoom, wij kunnen je doorverwijzen naar iemand in jouw omgeving die je verder kan ondersteunen. Ook kun je je zorgen of problemen bespreken met de zorgprofessionals van jouw familielid.
Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga als het even kan lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor.
Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Het is voor jezelf dan prettig hierover vragen te stellen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.
Voor de mantelzorgwaardering moet je je aanmelden in de gemeente waar degene voor wie je zorgt woont.
Er bestaat geen algemene vergoeding voor mantelzorgers. Wel zijn er de volgende mogelijkheden:
Mantelzorg kun je niet aanvragen. We spreken namelijk over mantelzorg als iemand voor een zieke naaste zorgt, vaak gaat het hier om een familielid.
Mensen die deze vraag stellen, willen meestal mantelzorgwaardering of een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. -
Lees meer over mantelzorgwaardering of pgb.
Ben je zelf mantelzorger en heb je hulp nodig? Dan kun je je mantelzorgtaken verlichten door een vrijwilliger of betaalde zorgverlener in te schakelen. Daarnaast kun je bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning terecht voor informatie en advies, een luisterend oor, lotgenotencontact, bijeenkomsten en cursussen.
Kosten voor mantelzorg zijn niet aftrekbaar voor de belasting.
Reiskosten voor ziekenbezoek van een huisgenoot kunnen onder bepaalde voorwaarden wel worden afgetrokken als specifieke zorgkosten. De hulpvrager moet dan in een instelling verpleegd worden.
Daarnaast vergoeden sommige gemeenten reiskosten voor mantelzorgers die een bijstandsuitkering hebben.
Voor diegene die het pgb krijgt toegekend (de budgethouder) is het pgb geen inkomen. Het pgb wordt namelijk gebruikt om zorg in te kopen. Daarom heeft het pgb voor deze persoon geen invloed op zijn uitkering.
Voor degene die de zorg geeft en dus betaald krijgt uit het budget, is dit wel inkomen. En kan dit inkomen van invloed zijn op de uitkering. Dit hangt af van het soort uitkering. Soms mag je bijverdienen, maar vaak worden extra inkomsten geheel of gedeeltelijk verrekend met de uitkering. Dit geldt ook als een inwonend gezinslid betaald wordt uit het pgb.
Je kunt altijd bezwaar maken tegen een indicatiestelling vanuit de Wmo, Wlz of Jeugdwet. Dit moet wel binnen een bepaalde termijn gebeuren. In de brief met het indicatiebesluit staat voor welke datum je je bezwaar in moet dienen en op welke manier.
Tegen een indicatie vanuit de zorgverzekeringswet kun je geen bezwaar maken. Wel kun je je zorgverzekeraar om een second opinion vragen of een klacht indienen.
Wil je je huis aanpassen omdat er iemand bij je woont of komt wonen die een beperking heeft? Dan kun je bij je gemeente een vergoeding aanvragen. Je moet hiervoor zijn bij de afdeling die de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) uitvoert. Je gemeentegids of het informatieloket in jouw gemeente kan je op weg helpen.
Na je aanvraag besluit de gemeente of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je eerst een positieve beslissing hebt gekregen, voordat je begint met de aanpassing van je huis. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht een vergoeding te krijgen voor aanpassingen die je al hebt aangebracht.
Bel of mail gerust, dan kijken we samen naar passende mogelijkheden die jouw dagelijks bestaan kunnen verlichten en waardoor het mantelzorgen je energie blijft geven. Wij zijn telefonsich bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 09:00 en 13:00.