Mantelzorgvriendelijke school heeft aandacht voor jonge mantelzorgers

Mantelzorg Brabantse Wal zet zich in voor jonge mantelzorgers en legt het contact met scholen in de regio. Eén van die scholen is Scholengemeenschap 't Rijks in Bergen op Zoom. Deze school ontving op 18 maart 2024 de landelijke erkenning als mantelzorgvriendelijke school. Op dit moment zijn er 11 scholen in Nederland die deze erkenning hebben ontvangen. “Wat ons betreft is dit slechts een begin. We juichen het toe dat dit onderwerp bij meer scholen in de regio op de agenda komt te staan”, aldus Eline Kuijlen, Adviseur Mantelzorg in Bergen op Zoom.

Mantelzorgvriendelijke school heeft aandacht voor jonge mantelzorgers

Erkenning jonge mantelzorgers

Onderzoek toont aan dat één op de vier kinderen en jongeren in Nederland mantelzorgtaken op zich neemt. Dit betekent dat elke middelbare schoolklas meerdere jonge mantelzorgers telt, met aanzienlijke impact op hun dagelijkse leven en schoolprestaties. Aandacht voor dit thema op scholen is van groot belang. “Op veel scholen geven we gastlessen, omdat dit een belangrijke plaats is waar leerlingen veel tijd doorbrengen. Het gesprek erover voeren is vaak al voldoende om een beweging op gang te brengen. We kunnen jonge mantelzorgers ondersteunen op verschillende gebied maar ze vinden het vaak ook al heel erg fijn om gehoord te worden.”

Mantelzorgvriendelijke school

“Samen met schoolcounselor, Monique de Klerk-van Hasselt hebben we een mentorles ontwikkeld gericht op de er- en herkenning van deze leerlingen. De mentorles heeft als doel om jonge mantelzorgers zich erkend en ondersteund te laten voelen, te informeren over beschikbare hulpbronnen en het besef te vergroten dat zij niet alleen staan. Op 18 maart ontving ‘t Rijks een gevelbordje waarmee ze ook officieel erkend zijn als mantelzorgvriendelijke school. De uitreiking werd verricht door een leerling die zelf ook jonge mantelzorger is, in het bijzijn van wethouder Lars van der Beek uit de gemeente Woensdrecht en Nadir Baali uit de gemeente Steenbergen.”

Laten we deze positieve beweging voortzetten! Het zou mooi zijn als meer scholen het voorbeeld van 't Rijks volgen en jonge mantelzorgers de erkenning en steun geven die ze verdienen. Wil je hier mee over weten? Stuur dan een e-mail info@mantelzorgbergenopzoom.nl.

Mantelzorg Brabantse Wal

Binnen Mantelzorg Brabantse Wal werken de adviseurs van Mantelzorg Bergen op Zoom, de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) en Steunpunt Mantelzorg Steenbergen samen.

Aanmelden als mantelzorger?

Bel of mail gerust, dan kijken we samen naar passende mogelijkheden die jouw dagelijks bestaan kunnen verlichten en waardoor het mantelzorgen je energie blijft geven. Wij zijn telefonsich bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 09:00 en 13:00. 

  • Cursussen
  • Hulp bij vragen
  • Ondersteuning